Belastingdienst is strenger bij aanpak schijnzelfstandigen

ingevoerd op 19-09-2017

De Belastingdienst vindt dat bedrijven die in de fout gaan met zzp’ers, eerder kunnen worden aangepakt dan staatssecretaris Wiebes. De ruimere toepassing van het begrip ’evident kwaadwillenden’ door de Belastingdienst blijkt volgens belastingadviseurs uit twee interne memo’s van de dienst die in augustus zijn vrijgegeven na een beroep op de WOB.

Volgens het FD raden adviseurs hun klanten aan terughoudend te zijn met het voorleggen van opdrachtovereenkomsten met zzp’ers aan de Belastingdienst. Dat voorkomt het wakker maken van slapende honden.

Modelovereenkomsten
Wiebes schortte vorig jaar de handhaving van de Wet DBA op met als reden dat er problemen waren bij de totstandkoming van modelovereenkomsten om met zzp’ers te kunnen werken zonder de vrees voor navorderingen van loonheffingen.

Wiebes maakte toen een uitzondering voor ’evident kwaadwillenden’. Het zou hooguit om tien gevallen gaan, waar de termen fraude, zwendel, valsheid, samenspanning en uitbuiting op van toepassing zouden zijn.

Volgens de memo’s kunnen bedrijven echter veel sneller in de categorie ’evident kwaadwillenden’ belanden. Dat is vooral het geval als opdrachtgevers en -nemers, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Belastingdienst, geen aanpassingen aanbrengen in modelovereenkomsten die de fiscus heeft afgekeurd. Ook als bedrijven en zzp’ers aanwijzingen negeren om hun werkwijze te veranderen zodat er volgens de fiscus geen sprake is van een dienstbetrekking, kan de fiscus loonbelasting en sociale premies naheffen bij opdrachtgevers en boetes opleggen.

Bron: FD, 15 september 2017