Nieuw kabinet schaft Wet DBA af

ingevoerd op 10-10-2017

Vanmiddag presenteert het nieuwe kabinet Rutte III officieel het regeerakkoord, maar inmiddels is er al veel uitgelekt. Zo melden bronnen gisteren aan het FD dat er een bronbelasting komt op royalty’s en rente. Daarnaast wil het nieuwe kabinet de Wet DBA met z’n modelcontracten afschaffen en in plaats daarvan een online opdrachtgeversverklaring invoeren.

Bronbelasting
Brievenbusmaatschappijen in Nederland moeten bronbelasting gaan betalen over royalty’s en rente. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Maar daarmee maakt het aanstaande kabinet wel een einde aan Nederlands ‘kroonjuweel’. Dat bevestigen ingewijden aan het FD. Met deze maatregel tonen de formerende partijen ook dat ze gevoelig zijn voor de wereldwijde kritiek op belastingontwijking en -ontduiking en op belastingparadijzen. Hoeveel de bronbelasting gaat opleveren is niet bekend, maar de verhoging hangt wel samen met het schrappen van de dividendbelasting.

Wet DBA
Van het aanstaande kabinet Rutte III zijn ook arbeidsmarktplannen uitgelekt naar het FD. Daarin staat dat het kabinet de positie van zzp’ers wil verbeteren. De slecht werkende Wet DBA met zijn modelcontracten verdwijnt in de prullenbak in. In plaats daarvan willen de vier coalitiepartijen een opdrachtgeversverklaring invoeren, die online ingevuld dient te worden.
De opdrachtgeversverklaring van Rutte III heeft veel weg van de mislukte BGL, de unaniem afgekeurde voorganger van DBA in een nieuw jasje, vreest fiscalist Aleid Langevoord van LoyensLoeff. Ook zzp-belangenorganisaties reageren negatief op de plannen. ‘Zo’n instrument aan de voorkant verandert niets aan de heersende rechtsonzekerheid over wie zich ondernemer mag noemen en wie niet’, aldus Stichting ZZP Nederland.

Alleen arbeidsrechtgeleerde Gerard Boot, die eerder al een rapport met aanbevelingen voor de Wet DBA uitbracht, is positief gestemd. ‘Ik begrijp wel dat zo’n webmodule allerlei administratieve lasten geeft, maar mits goed uitgevoerd kan het ook een effectief middel zijn om schijnzelfstandigheid aan te pakken en een gedeelde verantwoordelijkheid te creëren tussen opdrachtnemer en opdrachtgever’, aldus Boot tegen het FD.

Bron: FD, 10 oktober 2017