Door rit met nieuwe auto vanuit buitenland is deze bij aankomst niet nieuw meer

ingevoerd op 16-10-2017

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de auto door de rit vanuit Hongarije meer dan ´niet of nauwelijks in gebruik´ is geweest. Bovendien wordt de auto op het moment van de registratie door het verstrijken van een kalenderjaar door de handel als zijnde een auto van één jaar oud aangemerkt.

X is eigenaar van een BMW type 3L 320d Xdrive. De personenauto had vanaf 29 november 2013 een Hongaars kenteken. De auto is op 5 december 2013 door X gekocht. De auto was op dat moment nieuw. De auto is door X zelf rijdend naar Nederland overgebracht. De km-stand bij registratie in Nederland op 29 januari 2014 is 1.566. In de BPM-aangifte stelt X dat de auto gebruikt is. Volgens de inspecteur is het echter een nieuwe auto. In geschil is de BPM-naheffingsaanslag van € 3.673.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de auto door de rit vanuit Hongarije meer dan ´niet of nauwelijks in gebruik´ is geweest. Bovendien wordt de auto op het moment van de registratie door het verstrijken van een kalenderjaar door de handel als zijnde een auto van één jaar oud aangemerkt. Het maakt niet uit dat X vanaf de eerste registratie feitelijk de beschikkingsmacht over de auto had, de auto als nieuw in Hongarije heeft gekocht en zelf de betreffende km´s heeft gemaakt. Het belastbaar feit is namelijk de registratie in Nederland. Het beroep van X is gegrond.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 10 oktober 2017