Duidelijkheid over aftrekposten die beperkt worden tot tarief eerste schijf

ingevoerd op 18-12-2017

Aftrekposten die momenteel aftrekbaar zijn tegen het marginale tarief, zijn volgens het regeerakkoord in de toekomst tegen een lager tarief van 36,95% aftrekbaar. Minister Hoekstra van Financiën heeft in antwoord op gestelde vragen bij de Startnota een overzicht gegeven van welke aftrekposten het precies betreft.

Het betreft de ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, S&O-aftrek, meewerkaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, stakingsaftrek en MKB-winstvrijstelling), aftrekbare kosten eigen woning, persoonsgebonden aftrekposten (uitgaven voor onderhoudsverplichtingen, weekenduitgaven voor gehandicapten, scholingsuitgaven, uitgaven voor monumentenpanden, kwijtgescholden durfkapitaal, aftrekbare giften, uitgaven voor specifieke zorgkosten en restant persoonsgebonden aftrek voorgaande jaren) en de terbeschikkingsstellingsvrijstelling.

De minister gaat ook in op gestelde vragen over de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting. Tenslotte wordt ingegaan op de inkomenseffecten bij een dga die de winst van zijn vennootschap volledig laat uitkeren.

Bron: Ministerie van Financiën, 15 december 2017