Kabinet begint overleg met zelfstandigen over problemen dienstbetrekking

ingevoerd op 25-01-2018

Het kabinet gaat op zoek naar een oplossing voor de problemen van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Woensdag is het eerste overleg tussen zzp’ers en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Ook vakbonden en werkgevers schuiven aan.

Er is heel wat werk aan de winkel. Een wet uit 2016 die de verhoudingen tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers regelde, bleek niet te werken. In plaats van helderheid bracht de wet DBA juist onrust, aldus het kabinet. Zelfstandigen klaagden dat zij geen opdrachten meer kregen, omdat opdrachtgevers vreesden alsnog loonbelasting en premies te moeten betalen. In afwachting van nieuwe regels is de wet DBA opgeschort.

Het kabinet vindt dat zelfstandigen die minder dan 15 tot 18 euro per uur verdienen, gewoon in dienst moeten komen. Daarmee moet schijnzelfstandigheid worden bestreden, waarbij zzp’ers voor een schijntje als werknemers worden ingezet. Voor de ’succesvolle’ zzp’ers, bijvoorbeeld met een uurtarief van 75 euro of meer, en hun opdrachtgevers vervallen meerdere verplichtingen. En voor zzp’ers boven het lage tarief komt er een verklaring, gewoon via het internet, die opdrachtgevers vooraf duidelijkheid moet geven.

Zelfstandigen Bouw ziet niets in de plannen van het kabinet om de Wet DBA te vervangen door een opdrachtgeversverklaring. De belangenvereniging van zzp’ers in de bouwsector vindt dat dat niets oplost en alleen maar zorgt voor meer administratieve lasten. De Wet DBA was bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, maar leidde alleen tot veel onrust en handhaving werd al snel opgeschort.

,,Ik ben blij dat het kabinet de Wet DBA afschaft. Maar als het in plaats daarvan de opdrachtgeversverklaring invoert, vervalt het in dezelfde fout als met de Wet DBA’’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ,,Het voert regels in die niet werken en waarvoor geen enkel draagvlak is onder zzp’ers.’’

De belangenvereniging is wel te spreken over de invoering van een minimumtarief van 15 euro tot 18 euro per uur om schijnzelfstandigheid te voorkomen. ,,Dat heft het grootste deel van de schijnconstructies op. Een opdrachtgeversverklaring is dan helemaal niet nodig.’’ Verhoef denkt overigens dat in de bouw het minimumtarief wel richting de 30 euro per uur mag.

Bron: ANP, 24 januari 2018