Vanaf 1 oktober alleen nog inloggen met DigiD app en sms bij belastingdienst

Vanaf zaterdag 1 oktober 2022 is het bij Mijn Belastingdienst alleen nog mogelijk om in te loggen met de DigiD app of sms-controle. DigiD Basis, inloggen met uitsluitend gebruikersnaam en wachtwoord, verdwijnt dan.

Belastingplichtigen die nu nog inloggen met DigiD Basis kunnen overschakelen naar de DigiD-app. Of ze kunnen sms-controle toevoegen aan hun gebruikersnaam en wachtwoord. Deze sms-controle is te gebruiken op een mobiele en vaste telefoon. Daarnaast is het mogelijk om een helper te machtigen voor het afhandelen van de belastingdienstzaken via DigiD Machtigen. Ook blijft het mogelijk om belastingzaken te regelen op papier.

Op termijn zal ook de mogelijkheid om in te loggen via DigiD met sms-controle verdwijnen. Het minimaal vereiste beveiligingsniveau zal dan inloggen via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing.

Voor de mensen die ondersteuning nodig hebben bij het overstappen, stelt de Belastingdienst verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zo is er een instructiefilmpje voor het instellen van sms-controle en een brochure met stap-voor-stapuitleg in eenvoudige taal. Deze middelen staan op een speciale website van de Belastingdienst en komen ook via maatschappelijk dienstverleners bij deze mensen terecht.

Bron: Redactie TaxLive, 27 september 2022