Kabinetsplannen: vennootschapsbelasting en hypotheekrenteaftrek omlaag, btw omhoog

ingevoerd op 06-10-2017

De vennootschapsbelasting voor bedrijven gaat omlaag. De vier partijen die praten over een nieuw kabinet willen hiervoor naar verwachting €3 miljard voor uittrekken. Bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Daarnaast willen ze de hypotheekrenteaftrek fors verlagen en het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%.

Vennootschapsbelasting
Het belastingtarief over de eerste €200.000 winst gaat van 20% naar 16%, aldus het plan van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het tarief voor de winst boven dit bedrag gaat van 25% omlaag naar 21%. GroenLinks, SP en PvdA hebben al laten weten tegen het plan te zijn. De verlaging van de vennootschapsbelasting is een belangrijke wens van de werkgeversorganisaties.
Demissionair minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zei vorig jaar dat de winstbelasting voor bedrijven in ‘kleinere stappen’ omlaag kan gaan. Dat kan echter alleen als aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd of verdwijnen door internationale afspraken, voegde hij er toen aan toe. Hij reageerde toen op Brits plan voor een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Hypotheekrenteaftrek
De bronnen van De Telegraaf melden dat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek fors verlagen gaat vanaf 2020. De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst 52% bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38%. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar 3% per jaar.
De formerende partijen willen de maatregel wel ‘budgetneutraal’ laten uitpakken voor huizenbezitters. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die huizenbezitters elk jaar betalen.

Verhoging btw-tarief
Daarnaast melden de bronnen dat het lage btw-tarief van 6% naar 9% wordt verhoogd. Dat betekent dat voedingsmiddelen, water, boeken en alles wat bij de boer vandaag komt duurder wordt. Ook de schoenmaker, kapper en het zwembad of sauna wordt duurder. De verhoging van de btw is een maatregel om het invoeren van de vlaktaks te compenseren.

Bron: ANP, 6 oktober 2017