Kabinet wil slechts geringe aanpassingen werkkostenregeling

ingevoerd op 27-03-2018

Na de evaluatie van de werkkostenregeling (WKR), ziet het kabinet geen aanleiding de regeling grondig aan te passen. Wel geeft zij enkele oplossingen voor concrete knelpunten binnen de WKR.

Het kabinet gaat in overleg met het bedrijfsleven na voor welke aanpassingen in de WKR draagvlak bestaat. Hierbij denkt het kabinet aan:
- Regelen dat vergoedingen en verstrekkingen waarvoor een gerichte vrijstelling geldt, niet langer hoeven te worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel;
- Toestaan dat de werkgever het loonvoordeel uit de verstrekking van maaltijden door middel van een steekproef vaststelt;
- Herinvoeren van een normrente om het voordeel bij de personeelslening te berekenen;

Bieden van meer duidelijkheid in het Handboek Loonheffingen op het gebied van de eigen bijdragen van werknemers in relatie tot het noodzakelijkheidscriterium.

Het kabinet ziet geen aanleiding de regeling budgettair te verruimen. Een eventuele toename van de gerichte vrijstellingen moet worden gecompenseerd door een verkleining van de vrije ruimte. Daarom is men terughoudend met verzoeken tot uitbreiding van het aantal gerichte vrijstellingen. Het kabinet concludeert dat het noodzakelijkheidscriterium naar behoren werkt.

Bron: Ministerie van Financiën, 23 maart 2018