Geen verlaagd btw-tarief voor levering lachgaspatronen

ingevoerd op 24-05-2019

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het algemene btw-tarief van toepassing is op de levering van lachgaspatronen. X bv maakt namelijk niet aannemelijk dat de lachgaspatronen kennelijk bestemd zijn om te worden aangewend voor de bereiding van eet- en drinkwaren.

X bv verkoopt via haar website CO2-patronen (koolzuurgas) en N2O-patronen (lachgas). Vanaf 1 oktober 2011 past X bv het verlaagde btw-tarief toe op de leveringen van de N2O-patronen, waarvan de omzet na 2012 is geëxplodeerd. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat X bv ten onrechte het verlaagde btw-tarief toepast op de levering van de CO2-patronen en de N2O-patronen.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het algemene btw-tarief van toepassing is op de levering van de lachgaspatronen. X bv maakt namelijk niet aannemelijk dat de lachgaspatronen kennelijk bestemd zijn om te worden aangewend voor de bereiding van eet- en drinkwaren. Dat ze worden gebruikt om slagroom op te stijven, acht de rechtbank daarbij niet van belang. Volgens de rechtbank wordt het lachgas door de consument, en dan in het bijzonder door jongeren, namelijk in overwegende mate gebruikt als roesmiddel. Ten aanzien van de CO2-patronen van acht gram acht de rechtbank wel aannemelijk dat deze uitsluitend worden gebruikt voor het bereiden van koolzuurhoudende dranken. Omdat schroefdraad ontbreekt, kunnen ze niet worden gebruikt voor het oppompen van een fietsband of in een biertapinstallatie. Op de levering van deze patronen is het verlaagde btw-tarief dan wel van toepassing.

Bron: TaxLive, 24 mei 2019