Jaarurennorm of oproepovereenkomst

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is de jaarurennorm (of: jaarurensystematiek / jaarurenovereenkomst) hernieuwd in de belangstelling als alternatief voor de oproepovereenkomst. De Belastingdienst heeft een standpunt ingenomen over de jaarurennorm en wanneer die wel of niet een oproepovereenkomst is.

Dat meldt de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). Beantwoording van deze vraag is van belang voor het bepalen van de hoogte van de ww-premie.

Spaarurencontracten vallen onder de jaarurencontracten. Deze contracten worden veelvuldig gebruikt bij de schoonmaak van scholen. De Belastingdienst heeft aangegeven dat aan werknemers met een jaarurencontract de meeruren niet direct, in de periode waarin de uren gewerkt zijn, uitbetaald mogen worden omdat zij dan geen gelijkmatig inkomen over het jaar hebben.

Verder meldt de OSB dat de meeruren wel kunnen worden gespaard tot aan het einde van het jaar en dan worden uitbetaald. De uren tellen dan mee voor de 30%-norm. De meeruren mogen ook worden meegenomen naar volgend jaar. De werknemer hoeft dan minder te werken voor hetzelfde loon. Maar als meeruren gedurende het refertejaar tussentijds worden uitbetaald, dan is het standpunt van de Belastingdienst dat er sprake is van een oproepovereenkomst. Het loon is dan immers niet meer gelijkmatig gespreid over het refertejaar. 

Omdat in de spaarurenregeling ook de verlofuren zijn meegenomen voor het bepalen van het loon per periode/per maand kunnen eventueel extra gewerkte uren ingezet worden voor extra verlof. Wil een werkgever de lage ww-premie blijven betalen dan adviseert de OSB om de extra uren in ieder geval niet in de loop van het jaar c.q. in de periode dat extra gewerkt is uit te betalen. Extra uren kunnen pas aan het einde van het jaar worden uitbetaald.

Min-uren
Min-uren kunnen niet worden ingehaald in het volgende refertejaar. Doorschuiven van de min-uren naar het volgende refertejaar maakt dat de overeengekomen arbeidsomvang gespreid wordt over een periode van meer dan een jaar, en dan is er sprake van een oproepovereenkomst.
Min-uren zullen dus moeten worden kwijtgescholden of moeten worden verrekend. Dat laatste kan alleen als duidelijk is dat de min-uren zijn ontstaan door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.

Bron: OSB, 2 maart 2020