Voorstel: keuzes in verzekering arbeidsongeschiktheid voor zzp’er

Alle zelfstandigen zonder personeel moeten zich standaard gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid (aov). De premie wordt inkomensafhankelijk en daarnaast zal de hoogte ook afhangen van een korter of langer eigen risico. De zzp’er kan daarin zelf een keuze maken.

De Stichting van de Arbeid - waarin de sociale partners overleggen - heeft dit voorstel dinsdag gepresenteerd aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Het is een uitwerking van de afspraken uit het pensioenakkoord.

Naar schatting zal een zzp’er met een bruto jaarinkomen vanaf 20.000 euro, maandelijks tussen de 120 tot 220 euro bruto kwijt zijn aan de verplichte aov. Netto is dat tussen de 85 en 150 euro per maand. De variatie ontstaat omdat betrokkenen voor het eigen risico kunnen kiezen uit een half jaar, één jaar of twee jaar voordat de uitkering ingaat.

De publieke verzekering zal een inkomen tot maximaal 30.000 euro bruto per jaar dekken. Zo’n 70 procent van de zzp’ers valt daaronder. Maandelijks is dat een maximale uitkering van 1650 euro bruto, gelijk aan het wettelijk minimumloon. De stichting heeft met alle betrokken organisaties overlegd over de wensen. Uitgangspunten waren dat de verzekering toegankelijk en betaalbaar is en er keuzes mogelijk zijn. Ze denkt dat de verzekeringspremie door de maximering en variatie betaalbaar blijft.

De uitvoering zal worden gedaan door het UWV en de Belastingdienst zal de premies gaan innen, staat in het voorstel. Voordat de verzekering kan worden ingevoerd, moet eerst de wet worden gewijzigd. Dat kan nog enkele jaren duren.

Een verzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers is volgens het kabinet nodig, omdat velen niet verzekerd zijn tegen inkomensverlies. Door langdurige ziekte of een ongeval kunnen ze in ernstige financiële problemen komen.

Verplichte verzekering
Het voorstel van de stichting past bij de wens van de zzp’er voor een verplichte verzekering. Een ruime meerderheid (63 procent) is voorstander van een verplichtstelling. Bijna 60 procent vindt dat de overheid dat moet regelen, zo blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder 600 zzp’ers in opdracht van vakbond CNV.

Meer dan een derde van de zzp’ers kan momenteel niet rondkomen bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Onder laagopgeleiden is dat zelfs 50 procent. Vier op de tien lukt het niet om zelf geld opzij te zetten voor het geval diegene langdurig arbeidsongeschikt raakt. Slechts 19 procent van alle zzp’ers heeft nu een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

”Omgerekend kunnen honderdduizenden zzp’ers niet rondkomen als het noodlot toeslaat. Deze cijfers onderstrepen dat een betaalbare en toegankelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zeer noodzakelijk is”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Bron: Stichting van de Arbeid, 3 maart 2020