Btw op woning door plaatsing zonnepanelen niet aftrekbaar

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat een rechtstreeks en onmiddellijk verband ontbreekt tussen de levering van energie via de zonnepanelen en de bouw van de woning. Het dak en de woning staan niet ten dienste van het opwekken van energie en dat leidt dan ook niet tot extra BTW-aftrek.

X laat geïntegreerde zonnepanelen op zijn nieuwbouwwoning plaatsen. In verband met de bouw van de woning wordt € 70.577 aan BTW in rekening gebracht aan X en in verband met de zonnepanelen € 3216. In zijn BTW-aangifte verzoekt X om teruggaaf van de BTW op de zonnepanelen, onder verrekening van € 160 in verband met de levering van de energie. De inspecteur staat slechts aftrek toe van 1/3e deel van de BTW. In geschil is of X recht heeft op BTW-aftrek van de bouwkosten van de woning.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat een rechtstreeks en onmiddellijk verband ontbreekt tussen de levering van energie via de zonnepanelen en de bouw van de woning. Het hof stelt daarbij vast dat met de bouw van de woning een privébelang was gediend en dat de woning niet is gebouwd voor het plaatsen van zonnepanelen. De stelling van X dat het dak en de woning ten dienste staan van het opwekken van energie en dat dit moet leiden tot (meer) aftrek van voorbelasting wordt dan ook verworpen. Volgens het hof geeft de plaatsing van zonnepanelen geen recht op aftrek van de BTW die drukt op de bouw van de woning, zodat het bedrag aan BTW-teruggaaf, zoals neergelegd in de beschikking (en uitsluitend betrekking hebbend op de zonnepanelen), gehandhaafd blijft. Het gelijk is aan de inspecteur.

Bron: Hof ’s-Hertogenbosch, 12 maart 2020