Instructies voor uitstel van betaling belasting wegens coronavirus

De Belastingdienst heeft op het Forum fiscaal dienstverleners aanwijzingen gepubliceerd hoe belastingadviseurs voor hun klanten een verzoek kunnen indienen voor uitstel van betaling.

Heeft een klant betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis, dan kan de adviseur bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor bijzonder uitstel van betaling. Dit uitstel van betaling is mogelijk voor de inkomstenbelasting, de loonbelasting, de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst verleent uitstel van betaling als de adviseur kan motiveren dat de klant door de coronacrisis in de betalingsproblemen is gekomen. Met dit verzoek stuurt de adviseur een verklaring van een derde deskundige mee. Uit deze verklaring moet blijken dat:
- Sprake is van werkelijk bestaande, acute betalingsproblemen (en niet om bijvoorbeeld betalingsproblemen die in de toekomst zullen ontstaan).
- Betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn.
- De klant de betalingsproblemen vóór een bepaald tijdstip oplost.
- De onderneming levensvatbaar is.

Een derde deskundige kan een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie, een accountant of financieel adviseur zijn.

Verzuimboete
De Belastingdienst beoordeelt het verzoek voor bijzonder uitstel van betaling per geval en houdt tot die tijd de invordering aan. In voorkomende gevallen draait de Belastingdienst een eventuele verzuimboete terug.

De adviseur stuurt het formulier inclusief de verklaring van derde en motivering naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Aanpassen voorlopige aanslag
Heeft de klant een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting ontvangen en verwacht de adviseur een lagere winst door de coronacrisis, dan kan hij voor de klant een verzoek tot wijziging voorlopige aanslag indienen. Hiervoor gebruikt de adviseur bij voorkeur het voor hem vertrouwde, digitale formulier.

 

Andere maatregelen
Eind vorige week hebben de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes in een Kamerbrief ook andere maatregelen toegelicht.

Werktijdverkorting en mogelijke opschaling
Bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en aan alle voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor de huidige regeling werktijdverkorting. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt momenteel aan het uitvoeren en opschalen van deze regeling.
Omdat zzp’ers geen personeel hebben, kunnen zij geen beroep doen op de werktijdverkortingsregeling. Voor zzp’ers die door de uitbraak van het coronavirus in de problemen komen, is er het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) dat wordt uitgevoerd door gemeenten.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
Bedrijven in het mkb met liquiditeitsproblemen door de gevolgen van het coronavirus, kunnen tijdelijk rekenen op extra gunstige voorwaarden onder de BMKB. Een nieuwe tijdelijke maatregel verhoogt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB van 50% naar 75%. De maatregel is bestemd voor overbruggingskrediet of verhoging van het rekening courant-krediet bij een financier (vaak een bank), met een maximale looptijd van 1 jaar. Ook een aantal overige voorwaarden in de BMKB zal worden versoepeld.
De BMKB-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden vanaf maandag 16 maart 2020. Daarnaast wordt de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar. De getroffen ondernemers kunnen zich melden bij hun kredietverstrekker om voor de regeling in aanmerking te komen.
De regeling is volgens Keijzer ”essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus”. Bijvoorbeeld voor de eigenaren van cafés, restaurants en sportscholen, die zondag te horen kregen dat zij minstens tot en met 6 april de deuren moeten sluiten.

Bron: Belastingdienst/Rijksoverheid, 15 maart 2020