Vanaf 1 juli subsidie voor particuliere aanschaf of lease elektrische personenauto

Particulieren kunnen vanaf 1 juli subsidie aanvragen als ze een elektrische personenauto aanschaffen of in privé leasen. De subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren is op 4 juni gepubliceerd in de Staatscourant. Het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto bedraagt € 4.000 en voor een gebruikte € 2.000.

De nieuwe subsidieregeling geldt voor elektrische personenauto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000 en een minimale actieradius van 120 kilometer. De auto moet enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. Een particulier kan slechts één keer subsidie aanvragen en deze kan alleen worden verkregen als de auto via een erkend bedrijf wordt aangekocht of geleaset.

Vanaf 2022 zal het subsidiebedrag van € 4.000 voor nieuwe auto’s teruglopen, omdat elektrische auto’s een steeds lagere aanschafprijs hebben. Voor gebruikte auto’s blijft het subsidiebedrag € 2.000.

Maandelijkse termijnen
De subsidie wordt na vaststelling in één keer uitbetaald bij aanschaf of in maandelijkse termijnen bij lease. Als het leasecontract voor de elektrische auto binnen vier jaar wordt beëindigd, stopt ook de subsidie. En wie binnen drie jaar een ander auto koopt, betaalt een deel van de subsidie terug.

Aanvraag en subsidieplafonds
De subsidie kan vanaf 1 juli worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het subsidieplafond voor 2020 bedraagt € 10 miljoen voor nieuwe personenauto’s en € 7.2 miljoen voor gebruikte personenauto’s. Het subsidieplafond voor 2021 bedraagt € 14.4 miljoen voor nieuwe personenauto’s en € 13.5 miljoen voor gebruikte personenauto’s. Uitgaande van de huidige prognoses zijn deze bedragen voldoende om in de eerste anderhalf jaar van de regeling de aanschaf of lease van circa 6.100 nieuwe personenauto’s en 10.350 gebruikte personenauto’s te subsidiëren.

Bron: TaxLive, 5 juni 2020